5 vanliga myter kring ryggvärk
Alla har vi nog haft ont i ryggen någon gång. Det kommer med att leva livet. Ibland är det av för mycket stillasittande i oergonomisk ställning, ibland är det av hårt kroppsarbete. Eller ett olyckligt lyft. Men vad hjälper mot ryggvärk? Det finns gott om myter kring hur du bäst botar ryggvärk. Vi tittar på fem myter och om det finns någon sanning i dem.
1: Ryggvärk botas på soffan
Lägg dig inte på soffan. Börja istället röra på dig så snabbt som möjligt. Kontakta din vårdcentral eller en sjukgymnast så får du hjälp med bra övningar. Försök hitta sätt att hantera smärtan så att du kan röra på dig. Att träna hela kroppen allsidigt utifrån dina förutsättningar är bra för både ryggen och din hälsa i allmänhet.
2: Magnetröntgen ser problemet
Magnetröntgen heter egentligen Magnet Resonans-tomografi och förkortas normalt till MR. MR använder ett magnetfält istället för röntgenstrålar för att ta en bild av kroppen. Men det är sällan läkarna kan se orsaken till ryggvärk på en MR-bild. MR används främst för att se skador som kotkompressioner och frakturer.
3: Dålig hållning ger dig ryggvärk
Många studier har försökt hitta ”en dålig hållning” utan att lyckas. Ergonomi är viktigt och en bra utgångspunkt för att slippa smärta. Men det som fungerar för dig kan ge någon annan obehag. Däremot är monotona rörelser och stillasittande dåligt för kroppen. Så att skylla ryggsmärta på dålig hållning kan få dig att fokusera på fel saker. Variera din arbetsställning, tänk på hur du lyfter tunga saker och träna hela kroppen för en stark och frisk rygg.
4: En ryggkota har hoppat ur led
Hur ofta hör du någon säga att ”en ryggkota hoppat snett och låst sig”? Detta är kanske den vanligaste bland myter kring ryggvärk. Men ryggraden är otroligt stabil och en ryggkota kan inte hoppa ur led utan allvarliga konsekvenser. En knakande nacke på morgonen och en knäckande behandling hos naprapaten flyttar inte kotor så mycket som det kan upplevas.
5: Att träna core botar ryggvärk
Att ryggbesvär beror på svaga rygg- och magmuskler (eller core på engelska), det vill säga en ”dålig bålstabilitet”, är en vanlig missuppfattning. Vid en första anblick känns det logiskt att träna just det område som ger dig besvär. Men det finns studier som visar på att överdriven core-träning förvärrar besvären. Din kropp är byggd för rörelse och då hela kroppen. Att du rör på dig och tränar allsidigt är ett bra sätt att förebygga ryggvärk.
Många myter kring ryggvärk
Det finns många myter kring ryggvärk och vi kan inte ta upp dem alla i denna artikel. En bra tumregel är att inte tro på allt du hör och läser. En god portion källkritik är alltid bra. Vi har till exempel läst på hemsidor som 1177, Dagens medicin och pubmed. Pålitliga källor i våra ögon.
Behandla ryggvärk med shiatsumassage
Att ha ryggvärk är inte kul och kan begränsa vardagen. Vila lite men börja rör på dig så snart du kan. En stel och värkande rygg kan bli bättre med shiatsumassage. Det finns det studier på. Som tur är kan du köpa en shiatsumassagekudde med knådande massagehuvuden som ger dig en välgörande behandling. Men viktigast av allt är att du tränar allsidigt och regelbundet för en frisk, stark och smärtfri rygg.
Blir du sugen på att testa en shiatsu massagekudde? Våra shiatsu massagesjal har också värme för en ännu bättre behandling.
Källor: dagensmedicin.se | 1177.se | bmj.com | pubmed.gov