info@kuranta.se   |   08-553 808 20  |   Facebook

5 vanliga myter kring ryggvÀrk

Alla har vi nog haft ont i ryggen nÄgon gÄng. Det kommer med att leva livet. Ibland Àr det av för mycket stillasittande i oergonomisk stÀllning, ibland Àr det av hÄrt kroppsarbete. Eller ett olyckligt lyft. Men vad hjÀlper mot ryggvÀrk? Det finns gott om myter kring hur du bÀst botar ryggvÀrk. Vi tittar pÄ fem myter och om det finns nÄgon sanning i dem.

1: RyggvÀrk botas pÄ soffan

LÀgg dig inte pÄ soffan. Börja istÀllet röra pÄ dig sÄ snabbt som möjligt. Kontakta din vÄrdcentral eller en sjukgymnast sÄ fÄr du hjÀlp med bra övningar. Försök hitta sÀtt att hantera smÀrtan sÄ att du kan röra pÄ dig. Att trÀna hela kroppen allsidigt utifrÄn dina förutsÀttningar Àr bra för bÄde ryggen och din hÀlsa i allmÀnhet.

2: Magnetröntgen ser problemet

Magnetröntgen heter egentligen Magnet Resonans-tomografi och förkortas normalt till MR. MR anvÀnder ett magnetfÀlt istÀllet för röntgenstrÄlar för att ta en bild av kroppen. Men det Àr sÀllan lÀkarna kan se orsaken till ryggvÀrk pÄ en MR-bild. MR anvÀnds frÀmst för att se skador som kotkompressioner och frakturer.

shiatsu massagesjal lindrar smÀrta i ryggen

3: DÄlig hÄllning ger dig ryggvÀrk

MĂ„nga studier har försökt hitta ”en dĂ„lig hĂ„llning” utan att lyckas. Ergonomi Ă€r viktigt och en bra utgĂ„ngspunkt för att slippa smĂ€rta. Men det som fungerar för dig kan ge nĂ„gon annan obehag. DĂ€remot Ă€r monotona rörelser och stillasittande dĂ„ligt för kroppen. SĂ„ att skylla ryggsmĂ€rta pĂ„ dĂ„lig hĂ„llning kan fĂ„ dig att fokusera pĂ„ fel saker. Variera din arbetsstĂ€llning, tĂ€nk pĂ„ hur du lyfter tunga saker och trĂ€na hela kroppen för en stark och frisk rygg.

4: En ryggkota har hoppat ur led

Hur ofta hör du nĂ„gon sĂ€ga att ”en ryggkota hoppat snett och lĂ„st sig”? Detta Ă€r kanske den vanligaste bland myter kring ryggvĂ€rk. Men ryggraden Ă€r otroligt stabil och en ryggkota kan inte hoppa ur led utan allvarliga konsekvenser. En knakande nacke pĂ„ morgonen och en knĂ€ckande behandling hos naprapaten flyttar inte kotor sĂ„ mycket som det kan upplevas.  

5: Att trÀna core botar ryggvÀrk

Att ryggbesvĂ€r beror pĂ„ svaga rygg- och magmuskler (eller core pĂ„ engelska), det vill sĂ€ga en ”dĂ„lig bĂ„lstabilitet”, Ă€r en vanlig missuppfattning. Vid en första anblick kĂ€nns det logiskt att trĂ€na just det omrĂ„de som ger dig besvĂ€r. Men det finns studier som visar pĂ„ att överdriven core-trĂ€ning förvĂ€rrar besvĂ€ren. Din kropp Ă€r byggd för rörelse och dĂ„ hela kroppen. Att du rör pĂ„ dig och trĂ€nar allsidigt Ă€r ett bra sĂ€tt att förebygga ryggvĂ€rk.

MÄnga myter kring ryggvÀrk

Det finns mÄnga myter kring ryggvÀrk och vi kan inte ta upp dem alla i denna artikel. En bra tumregel Àr att inte tro pÄ allt du hör och lÀser. En god portion kÀllkritik Àr alltid bra. Vi har till exempel lÀst pÄ hemsidor som 1177, Dagens medicin och pubmed. PÄlitliga kÀllor i vÄra ögon.

Behandla ryggvÀrk med shiatsumassage

Att ha ryggvÀrk Àr inte kul och kan begrÀnsa vardagen. Vila lite men börja rör pÄ dig sÄ snart du kan. En stel och vÀrkande rygg kan bli bÀttre med shiatsumassage. Det finns det studier pÄ. Som tur Àr kan du köpa en shiatsumassagekudde med knÄdande massagehuvuden som ger dig en vÀlgörande behandling. Men viktigast av allt Àr att du trÀnar allsidigt och regelbundet för en frisk, stark och smÀrtfri rygg.

Blir du sugen pÄ att testa en shiatsu massagekudde? VÄra shiatsu massagesjal har ocksÄ vÀrme för en Ànnu bÀttre behandling.

 


KÀllor: dagensmedicin.se | 1177.se | bmj.com | pubmed.gov