info@kuranta.se   |   08-553 808 20  |   Facebook

Vad är egentligen en normal kroppstemperatur?

Människan är en varmblodig varelse, vilket betyder att våra kroppar skapar sin egen värme. Detta till skillnad från kallblodiga reptiler som får mycket av sin värme från solen. Det går åt mycket energi att hålla en jämn kroppstemperatur och till vår hjälp använder vi kläder och värmeelement. Men vad är en normal kroppstemperatur? Frågan är inte så enkel som den låter.

Normal kroppstemperatur

När vi pratar om kroppstemperatur brukar det handla om feber, när kroppstemperaturen är högre än normalt. Det finns ett litet spann för vad som anses normalt och det handlar mycket om hur du som individ mår och känner din kropp.

Vad som är normal kroppstemperaturen varierar från person till person. Den påverkas också av tiden på dygnet och omgivningens temperatur. Läkare och forskare anser att en temperatur mellan 36,0 och 37,8 grader Celsius är normalt. Men kroppstemperaturen kan vara under 36 grader och anses normal så länge individen mår bra och inte visar några tecken på nedkylning.

Normalt att inte ha samma kroppstemperatur överallt

Kroppen har temperaturzoner. Det vill säga att hela kroppen har inte samma temperatur. Så beroende på var du mäter kan du förvänta dig olika resultat. Mätning i rumpan, eller ändtarmen, är den mest använda inom sjukvården och forskningen under historien. Att mäta i rumpan har visat sig ge pålitliga mätningar men kan av vissa kännas lite jobbigt. I modern tid har nya sätt att mäta kommit fram och det blir till exempel allt vanligare att mäta i munnen.
Här kommer en lista över normala temperaturer på olika ställen på kroppen.

  • Rumpan 36,6-38,0 ¬įC
  • Munnen 35,5-37,5 ¬įC
  • √Ėrat 35,5-37,5 ¬įC
  • Armh√•lan 34,7-37,3 ¬įC
  • Inne i kroppen 36,0-37,9 ¬įC

 

Feber, för hög kroppstemperatur

Feber är när kroppstemperaturen vid en mätning i rumpan överstiger 38,0 grader Celsius. Det är en definition de flesta forskare och läkare använder. När kroppstemperaturen stiger är det vanligt att du fryser lite och känner dig svag och yr. Sedan när febern går ner svettas du. När en vuxen person får en feber över 41 grader börjar det bli farligt, barn hanterar bättre höga kroppstemperaturer. Men kontakta din läkare när febern är hög och lyssna på de råd läkaren ger.

Lär känna din kropp

För att veta din kroppstemperatur måste du mäta. Men glöm inte att mäta när du är frisk. Vila minst en halvtimme och ta sedan tempen efter instruktionerna till den termometer du använder. Gör det några veckor i rad. Till exempel på söndagsmorgnar. Räkna ut ett snitt och du har din normala kroppstemperatur. Sedan när du känner dig ruggig tar du tempen på samma sätt och ser om din kroppstemperatur är normal eller om du har feber.

Titta på våra olika typer av termometrar för hemmabruk här.


K√§llor:¬†1177¬†‚ÄĒ L√§kartidningen