info@kuranta.se   |   08-553 808 20  |   Facebook

Vad Àr egentligen en normal kroppstemperatur?

MÀnniskan Àr en varmblodig varelse, vilket betyder att vÄra kroppar skapar sin egen vÀrme. Detta till skillnad frÄn kallblodiga reptiler som fÄr mycket av sin vÀrme frÄn solen. Det gÄr Ät mycket energi att hÄlla en jÀmn kroppstemperatur och till vÄr hjÀlp anvÀnder vi klÀder och vÀrmeelement. Men vad Àr en normal kroppstemperatur? FrÄgan Àr inte sÄ enkel som den lÄter.

Normal kroppstemperatur

NÀr vi pratar om kroppstemperatur brukar det handla om feber, nÀr kroppstemperaturen Àr högre Àn normalt. Det finns ett litet spann för vad som anses normalt och det handlar mycket om hur du som individ mÄr och kÀnner din kropp.

Vad som Àr normal kroppstemperaturen varierar frÄn person till person. Den pÄverkas ocksÄ av tiden pÄ dygnet och omgivningens temperatur. LÀkare och forskare anser att en temperatur mellan 36,0 och 37,8 grader Celsius Àr normalt. Men kroppstemperaturen kan vara under 36 grader och anses normal sÄ lÀnge individen mÄr bra och inte visar nÄgra tecken pÄ nedkylning.

Normalt att inte ha samma kroppstemperatur överallt

Kroppen har temperaturzoner. Det vill sÀga att hela kroppen har inte samma temperatur. SÄ beroende pÄ var du mÀter kan du förvÀnta dig olika resultat. MÀtning i rumpan, eller Àndtarmen, Àr den mest anvÀnda inom sjukvÄrden och forskningen under historien. Att mÀta i rumpan har visat sig ge pÄlitliga mÀtningar men kan av vissa kÀnnas lite jobbigt. I modern tid har nya sÀtt att mÀta kommit fram och det blir till exempel allt vanligare att mÀta i munnen.
HÀr kommer en lista över normala temperaturer pÄ olika stÀllen pÄ kroppen.

  • Rumpan 36,6-38,0 °C
  • Munnen 35,5-37,5 °C
  • Örat 35,5-37,5 °C
  • ArmhĂ„lan 34,7-37,3 °C
  • Inne i kroppen 36,0-37,9 °C

 

Feber, för hög kroppstemperatur

Feber Àr nÀr kroppstemperaturen vid en mÀtning i rumpan överstiger 38,0 grader Celsius. Det Àr en definition de flesta forskare och lÀkare anvÀnder. NÀr kroppstemperaturen stiger Àr det vanligt att du fryser lite och kÀnner dig svag och yr. Sedan nÀr febern gÄr ner svettas du. NÀr en vuxen person fÄr en feber över 41 grader börjar det bli farligt, barn hanterar bÀttre höga kroppstemperaturer. Men kontakta din lÀkare nÀr febern Àr hög och lyssna pÄ de rÄd lÀkaren ger.

LÀr kÀnna din kropp

För att veta din kroppstemperatur mÄste du mÀta. Men glöm inte att mÀta nÀr du Àr frisk. Vila minst en halvtimme och ta sedan tempen efter instruktionerna till den termometer du anvÀnder. Gör det nÄgra veckor i rad. Till exempel pÄ söndagsmorgnar. RÀkna ut ett snitt och du har din normala kroppstemperatur. Sedan nÀr du kÀnner dig ruggig tar du tempen pÄ samma sÀtt och ser om din kroppstemperatur Àr normal eller om du har feber.

Titta pÄ vÄra olika typer av termometrar för hemmabruk hÀr.


KĂ€llor: 1177 — LĂ€kartidningen