info@kuranta.se   |   08-553 808 20  |   Facebook

SÄ gör du för att mÀta rÀtt med en örontermometer

Med en infraröd örontermometer mÀter du snabbt och enkelt kroppstemperaturen eller febern. De Àr smidigare att mÀta i örat pÄ ett barn jÀmfört med att anvÀnda en mun-termometer. Men det krÀvs lite teknik nÀr du ska mÀta rÀtt med en örontermometer. Har du fel vinkel pÄ termometern mÀter IR-strÄlen pÄ örongÄngen istÀllet för trumhinna, eftersom örongÄngen inte Àr helt rak. Vilket ger en missvisande mÀtning pÄ cirka en grad Celsius. Men oroa dig inte, det Àr inte svÄrt att bemÀstra örontermometern.

Förbered dig innan du mÀter

Det första du ska göra Àr att kontrollera att din termometer Àr klar att anvÀndas. De flesta örontermometrar har ett skydd för mÀtproden, spetsen som förs in i örat. Skyddet gör att mÀtningen blir hygienisk och sÀker. LÀs pÄ om just din mÀtare i manualen.

Personen du ska mÀta kroppstemperaturen pÄ bör vila i 30 minuter innan mÀtningen. Detta för att du ska mÀta rÀtt kroppstemperatur och gÀller oavsett om du anvÀnder en mun- eller örontermometer. SmÄ barn kan ligga ner nÀr du mÀter. Men mÀt inte i ett öra som legat mot en kudde. De flesta örontermometrar mÀter pÄ bara nÄgra sekunder.

Att mÀta feber rÀtt med en örontermometer

HÀr kommer en lista pÄ generella steg du ska tÀnka pÄ nÀr du mÀter med en örontermometer. Titta ocksÄ i din termometers manual ifall du blir osÀker.

  1. SÀtt pÄ eventuellt probskydd och starta din termometer.
  2. För in mÀtproben i örat sÄ lÄngt det gÄr utan att det kÀnns obekvÀmt.
  3. Dra försiktigt örat bakÄt för att rÀta ut örongÄngen.
  4. SÀkerstÀll att mÀtproben sitter tÀtt mot öronöppningen.
  5. Rikta försiktigt mÀtproben pÄ örontermometern mot nÀsan utan att ta i.
  6. Starta mÀtningen. (Se din termometers manual)

Det kan kÀnnas som mÄnga steg för att mÀta rÀtt med en örontermometer. Men sÄ Àr det inte. NÀr du gjort det ett par gÄnger sÄ upplevs det som en enkel process.

Övning ger fĂ€rdighet

Att mĂ€ta rĂ€tt med en örontermometer kan kĂ€nnas lite ”svĂ„rare”. Men det Ă€r inte en anledning till att inte anvĂ€nda den. TvĂ€rtom Ă€r örontermometern pĂ„ vissa sĂ€tt bĂ€ttre Ă€n en muntermometer. Den pĂ„verkas inte om personen pratar under mĂ€tningen, om personen Ă€r en rökare eller har druckit kalla drycker. Den Ă€r ocksĂ„ lĂ€ttare och bekvĂ€mare att anvĂ€nda Ă€n en rump-termometer. Örontermomentern Ă€r sĂ€rskilt bra att anvĂ€nda pĂ„ barn dĂ„ den mĂ€ter snabbt.

SÄ öva pÄ att ta tempen med en örontermometer sÄ att du har rÀtt handlag nÀr det Àr dags att mÀta för att se om nÄgon har feber.

Olika temperatur i kroppen

En viktig del i att förstÄ kroppstemperatur Àr att temperaturen skiljer sig var pÄ kroppen du mÀter. Normalt Àr kroppstemperaturen en grad högre i rumpan Àn pÄ trumhinnan, samtidigt Àr temperaturen i örongÄngen cirka en grad lÀgre Àn pÄ trumhinnan. Vi rekommenderar att du mÀter 3 gÄnger i samma öra. Sedan vÀljer du det högsta vÀrdet.  

NÀr du pratar om kroppstemperatur och feber med din lÀkare mÄste du tala om att du har mÀtt temperaturen i örat.

 

Nu nÀr du kan mÀta rÀtt med en örontermometer vill vi passa pÄ att tipsa om vÄra pÄlitliga örontermometrar. Kika in och hör gÀrna av dig om du har nÄgra frÄgor.


KĂ€llor: 1177.se | vardhandboken.seÂ