Så gör du för att mäta rätt med en örontermometer

Med en infraröd örontermometer mäter du snabbt och enkelt kroppstemperaturen eller febern. De är smidigare att mäta i örat på ett barn jämfört med att använda en mun-termometer. Men det krävs lite teknik när du ska mäta rätt med en örontermometer. Har du fel vinkel på termometern mäter IR-strålen på örongången istället för trumhinna, eftersom örongången inte är helt rak. Vilket ger en missvisande mätning på cirka en grad Celsius. Men oroa dig inte, det är inte svårt att bemästra örontermometern.

Förbered dig innan du mäter

Det första du ska göra är att kontrollera att din termometer är klar att användas. De flesta örontermometrar har ett skydd för mätproden, spetsen som förs in i örat. Skyddet gör att mätningen blir hygienisk och säker. Läs på om just din mätare i manualen.

Personen du ska mäta kroppstemperaturen på bör vila i 30 minuter innan mätningen. Detta för att du ska mäta rätt kroppstemperatur och gäller oavsett om du använder en mun- eller örontermometer. Små barn kan ligga ner när du mäter. Men mät inte i ett öra som legat mot en kudde. De flesta örontermometrar mäter på bara några sekunder.

Att mäta feber rätt med en örontermometer

Här kommer en lista på generella steg du ska tänka på när du mäter med en örontermometer. Titta också i din termometers manual ifall du blir osäker.

  1. Sätt på eventuellt probskydd och starta din termometer.
  2. För in mätproben i örat så långt det går utan att det känns obekvämt.
  3. Dra försiktigt örat bakåt för att räta ut örongången.
  4. Säkerställ att mätproben sitter tätt mot öronöppningen.
  5. Rikta försiktigt mätproben på örontermometern mot näsan utan att ta i.
  6. Starta mätningen. (Se din termometers manual)

Det kan kännas som många steg för att mäta rätt med en örontermometer. Men så är det inte. När du gjort det ett par gånger så upplevs det som en enkel process.

Övning ger färdighet

Att mäta rätt med en örontermometer kan kännas lite ”svårare”. Men det är inte en anledning till att inte använda den. Tvärtom är örontermometern på vissa sätt bättre än en muntermometer. Den påverkas inte om personen pratar under mätningen, om personen är en rökare eller har druckit kalla drycker. Den är också lättare och bekvämare att använda än en rump-termometer. Örontermomentern är särskilt bra att använda på barn då den mäter snabbt.

Så öva på att ta tempen med en örontermometer så att du har rätt handlag när det är dags att mäta för att se om någon har feber.

Olika temperatur i kroppen

En viktig del i att förstå kroppstemperatur är att temperaturen skiljer sig var på kroppen du mäter. Normalt är kroppstemperaturen en grad högre i rumpan än på trumhinnan, samtidigt är temperaturen i örongången cirka en grad lägre än på trumhinnan. Vi rekommenderar att du mäter 3 gånger i samma öra. Sedan väljer du det högsta värdet.  

När du pratar om kroppstemperatur och feber med din läkare måste du tala om att du har mätt temperaturen i örat.

 

Nu när du kan mäta rätt med en örontermometer vill vi passa på att tipsa om våra pålitliga örontermometrar. Kika in och hör gärna av dig om du har några frågor.


Källor1177.se | vardhandboken.se