Vad är och hur fungerar en nebulisator?

Att andas in medicin är ett effektivt sätt att behandla besvär i luftvägarna. Det kan vara allt från astma och allergi till torr och irriterad hals efter träning i kallt väder. Fråga norska skidlandslaget. För dig med luftvägsbesvär finns det en rad olika sätt att inandas medicin och saltlösning. Nebulisator är ett av de sätten. Men vad är en nebulisator och hur fungerar den?

Vad är en nebulisator?

En nebulisator är en apparat som omvandlar en vätska till en fin dimma, en aerosol, som du andas in för att behandla luftvägarna. Sjukvården använder nebulisatorer både på sjukhus och för egenvård i hemmet. En nebulisator är lätt att använda och har flera fördelar framför andra sätt att behandla luftvägarna som till exempel en inhalator.

Vad är skillnaden mellan en nebulisator och en inhalator?

En inhalator är bra för att ge en viss dos av en viss medicin varje gång. En nebulisator är mer mångsidig och kan användas på flera sätt, med olika mediciner, i varierande dos. Inhalatorn kräver ofta en andningsteknik med djupa andetag och hålla andan, vilket kan vara utmanande för mindre barn. Med en nebulisator andas du som vanligt i ett munstycke eller andningsmask.

Olika typer av inhalatorer

Det finns två typer av inhalatorer: sprayinhalator och pulverinhalator. Sprayinhalator är den vanligaste typen. En fördel med inhalatorer är att de är små, smidiga och lätta att ta med sig. Men de kräver lite teknik att använda. Spraya samtidigt som du tar ett djupt och sedan hålla andan. Och så finns det bara inhalatorer för medicinskt bruk, inte för luftvägslindrande saltlösning.

Vad är den stora fördelen med en nebulisator?

Den stora fördelen med en nebulisator är att du får full kontroll över din behandling. Genom att styra droppstorleken i dimman kan du anpassa behandlingen efter olika typer av besvär och var i andningsvägarna aerosolen ska hamna. Vidare finns det inget behov av att hålla andan. Med en nebulisator andas du som vanligt. Det finns till och med nebulisatorer som anpassar sig efter ditt andningsmönster.

Tre sorters nebulisatorer

Tryckluftsnebulisator, eller jet-nebulisator, använder sig av tryckluft för att skapa aerosolen du andas in. Dessa apparater kan vara en aning bullriga när de används men är effektiva och pålitliga.

Ultraljudsnebulisatorer använder högfrekventa ljudvågor för att skapa aerosolen. De är inte lika bullriga som tryckluftsnebulisatorerna men kan vara en aning dyrare.

Mesh-nebulisatorer använder piezo-teknik och elektisk laddning för att bilda aerosolen. Denna teknologi gör mesh-nebulisatorerna effektivare än jet-nebulisatorerna. Och så är de helt tysta.

Vem behöver en nebulisator?

Framförallt är de bra för dig som har en luftvägssjukdom. Som astma, KOL (kronisk obstruktiv lunga) eller bronkiektasi (onormal utvidgning av luftrören). Men vad mer är en nebulisator bra för? Den kan även hjälpa dig med andra typer av andningsbesvär, till exempel slem i luftrören och de kan lindra besvär vid förkylningar och allergi. Det finns även nebulisatorer med näsdusch, en tillsats för att behandla besvär vid bihåleinflammation och allergisk rinit. Vet du att norska skidlandslaget använder nebulisatorer med saltlösning efter hårda träningspass för återhämtning?

Nebulisator passar också barn som har svårt att använda inhalatorer. Att ta ett djupt andetag och sedan hålla andan upplever vissa barn som svårt och obehagligt. Med en nebulisator andas de som vanligt i en mask eller munstycke utan obehag.

 

Vill du veta mer om hur en nebulisator kan hjälpa dig? Hör av dig eller läs mer på vår hemsida


Källor: medicalnewstoday.com | copd.net | 1177.se | dagensmedicin.se