info@kuranta.se   |   08-553 808 20  |   Facebook

BÀttre inomhusmiljö under hela Äret

PÄ vintern njuter vi av mysiga hemmakvÀllar uppkrupna i soffan. Fönstren Àr stÀngda för att hÄlla vÀrmen inne och kylan ute. Det kan bli lite instÀngt. Och sommarens öppna balkongdörrar med friska vindar slÀpper in pollen och stadens partiklar. Betyder en bÀttre inomhusmiljö bÀttre hÀlsa?

Damm, partiklar och allergener finns stÀndigt i luften du andas. SÄ vad kan du göra för att fÄ en bÀttre och hÀlsosammare inomhusmiljö?

BesvÀr efter sÀsong

VÄren Àr en (ö)kÀnd tid för alla med pollenallergi. DÄ blommar björk, al och hassel, men Àven grÀs och grÄbo. MÀngden pollen som kommer in i ditt hem ökar nÀr du vÀdrar ut vintern och slÀpper in vÄren. Just dÀrför rekommenderar Astma och allergiförbundet att du skaffar en luftrenare om du har besvÀr med pollen eller luftburna partiklar.

Under sommaren avlöser sedan blomningarna varandra. Brukar du bli snorig och snuvig under samma tid varje Är kan det vara en bra idé med en allergiutredning.

Vintern har sina allergi-utmaningar

Allergi pÄ vintern? Men dÄ blommar ju ingenting. NÀ, det Àr sant men pÄ vintern vÀdrar vi mindre och Àr hemma mer. DÄ samlas damm och partiklar i vÄra hem. Partiklar som kan irritera och göra att du reagerar. Astma och allergiförbundet uppmanar alla med kvalsterallergi att kontrollera luftfuktigheten i sovrummet. De rekommenderar ocksÄ att du med kvalsterallergi skaffar en luftrenare med HEPA-filter.

BÀttre inomhusmiljö med HEPA

HEPA Ă€r en förkortning av den engelska beskrivningen "High Efficiency Particulate Arresting (filter)". PĂ„ svenska motsvarar det ”högeffektivt partikelfilter för luft”. Det fĂ„ngar nĂ€stan alla partiklar i luften och gör din inomhusmiljö bĂ€ttre.

Hur kan du minska luftföroreningar?

Luftföroreningar Ă€r svĂ„ra att se med blotta ögat men du kan se om har en bra inomhusmiljö. Först och frĂ€mst kan du titta pĂ„ om det Ă€r mycket damm hemma. Var noga med att det inte finns möjlighet för mögel att vĂ€xa. Exempel pĂ„ miljöer dĂ€r mögel trivs Ă€r i sopor, gammal disk och pĂ„ fuktiga platser. NĂ€sta steg Ă€r att kĂ€nna efter om luften kĂ€nns ”instĂ€ngd”? Husdjur Ă€r stora bidragare till smuts och partiklar i hemmet.

StÀda din luft för en bÀttre inomhusmiljö

Ett rent hem Àr grunden för en bÀttre luft och inomhusmiljö. Det Àr ocksÄ viktigt att vÀdra regelbundet. PÄ vÄren kommer du slÀppa in en massa pollen och partiklar nÀr du vÀdrar. Och bor du nÀra en vÀg sÄ kommer trafik orsaka luftföroreningar. PÄ hösten river dubbdÀck upp extra mycket artiklar. SjÀlvklart blir det mindre vÀdrat pÄ vintern pÄ grund av kyla och damm samlas i hörn och under soffan. SÄ en luftrenare kan hjÀlpa dig att minska mÀngden partiklar i ditt hem Äret runt.

LĂ€s artikeln ”Nu vĂ€grar jag sova utan luftrenaren” i Astma och allergiförbundets tidning Alergia.

Kika gÀrna pÄ vÄra luftrenare. De har alla HEPA-filter och renar luften i flera steg. Allt för att du ska fÄ ren luft och en bÀttre inomhusmiljö med mindre luftburna allergener.

 


KÀllor: epa.gov | lung.org | 1177.se