Bättre inomhusmiljö under hela året

På vintern njuter vi av mysiga hemmakvällar uppkrupna i soffan. Fönstren är stängda för att hålla värmen inne och kylan ute. Det kan bli lite instängt. Och sommarens öppna balkongdörrar med friska vindar släpper in pollen och stadens partiklar. Betyder en bättre inomhusmiljö bättre hälsa?

Damm, partiklar och allergener finns ständigt i luften du andas. Så vad kan du göra för att få en bättre och hälsosammare inomhusmiljö?

Besvär efter säsong

Våren är en (ö)känd tid för alla med pollenallergi. Då blommar björk, al och hassel, men även gräs och gråbo. Mängden pollen som kommer in i ditt hem ökar när du vädrar ut vintern och släpper in våren. Just därför rekommenderar Astma och allergiförbundet att du skaffar en luftrenare om du har besvär med pollen eller luftburna partiklar.

Under sommaren avlöser sedan blomningarna varandra. Brukar du bli snorig och snuvig under samma tid varje år kan det vara en bra idé med en allergiutredning.

Vintern har sina allergi-utmaningar

Allergi på vintern? Men då blommar ju ingenting. Nä, det är sant men på vintern vädrar vi mindre och är hemma mer. Då samlas damm och partiklar i våra hem. Partiklar som kan irritera och göra att du reagerar. Astma och allergiförbundet uppmanar alla med kvalsterallergi att kontrollera luftfuktigheten i sovrummet. De rekommenderar också att du med kvalsterallergi skaffar en luftrenare med HEPA-filter.

Bättre inomhusmiljö med HEPA

HEPA är en förkortning av den engelska beskrivningen "High Efficiency Particulate Arresting (filter)". På svenska motsvarar det ”högeffektivt partikelfilter för luft”. Det fångar nästan alla partiklar i luften och gör din inomhusmiljö bättre.

Hur kan du minska luftföroreningar?

Luftföroreningar är svåra att se med blotta ögat men du kan se om har en bra inomhusmiljö. Först och främst kan du titta på om det är mycket damm hemma. Var noga med att det inte finns möjlighet för mögel att växa. Exempel på miljöer där mögel trivs är i sopor, gammal disk och på fuktiga platser. Nästa steg är att känna efter om luften känns ”instängd”? Husdjur är stora bidragare till smuts och partiklar i hemmet.

Städa din luft för en bättre inomhusmiljö

Ett rent hem är grunden för en bättre luft och inomhusmiljö. Det är också viktigt att vädra regelbundet. På våren kommer du släppa in en massa pollen och partiklar när du vädrar. Och bor du nära en väg så kommer trafik orsaka luftföroreningar. På hösten river dubbdäck upp extra mycket artiklar. Självklart blir det mindre vädrat på vintern på grund av kyla och damm samlas i hörn och under soffan. Så en luftrenare kan hjälpa dig att minska mängden partiklar i ditt hem året runt.

Läs artikeln ”Nu vägrar jag sova utan luftrenaren” i Astma och allergiförbundets tidning Alergia.

Kika gärna på våra luftrenare. De har alla HEPA-filter och renar luften i flera steg. Allt för att du ska få ren luft och en bättre inomhusmiljö med mindre luftburna allergener.

 


Källor: epa.gov | lung.org | 1177.se