Förstå kroppen och feber i förkylningstider

Hösten och vintern är högsäsong för förkylningar eftersom virus som ger oss förkylning trivs när det är kallt. Samtidigt söker vi människor oss inomhus och umgås närmare med fler människor än på sommaren vilket ökar risken att smittas av förkylning. Vi hjälper dig förstå din kropp, feber och förkylning. Och vi berättar varför det är så viktigt att inte träna när du är förkyld.

Vad är normal kroppstemperatur?

Kroppstemperaturen varierar från person till person. Den beror på tiden på dygnet, omgivningens temperatur och hur/var du mäter. Men en kroppstemperatur i rumpan ligger normalt mellan 36,0 och 37,8 grader Celsius. Kroppstemperaturen är cirka en grad lägre om du mäter i munnen eller i örat. Din temp kan vara under 36 grader men så länge du inte har några symtom på nedkylning, hypotermi, anses det helt normalt.

Se vårt sortiment av ferbertermometrar här

Vad är feber?

Feber är kroppens sätt att försvara sig mot virus och infektioner. Definitionen på feber är när din kroppstemperatur är högre än normalt. För läkare räknas temperaturer på 38 grader och högre som feber, även om du själv kan känna dig sjuk och hängig vid en lägre kroppstemperatur. När du får feber kan du känna dig svag och lite yr. Du fryser och känner dig nedstämd och trött när temperaturen stiger och svettas när febern går ner igen.

När får man feber?

Det är vanligt med feber i samband med en virusinfektion. De vanligaste virusinfektionerna är förkylning och influensa. Men feber kan även bero på en bakterieinfektion i kroppen eller andra orsaker som exempelvis matförgiftning. Feber kommer sällan ensamt utan ofta tillsammans med andra symtom som huvudvärk, trötthet eller illamående. Så var uppmärksam på hur du mår i övrigt så att du kan lista ut vad febern beror på.

Kontakta din vårdcentral om din feber håller i sig i mer än fyra dygn. Eller om du har feber under en antibiotikabehandling. Har du varit på resa i ett tropiskt område och nu har feber? Ring 1177.

Träna inte när du har feber eller förkylning

Feber, förkylning eller halsont är tecken på en virusinfektion i kroppen. Om du anstränger dig kan virusinfektionen spridas till hjärtmuskeln och leda till hjärtmuskelinflammation, så kallad myokardit. Ju kraftigare förkylning desto större risk att få hjärtmuskelinflammation och risken att drabbas är som störst i början av infektionen.

Så mäter du feber vid förkylning på ett bra sätt

Hur mäter du feber bäst? Vila i 30 minuter innan du mäter och följ instruktionerna som följer med din termometer. Bäst resultat får du om du mäter i rumpan men det går också bra att mäta i munnen, örat eller i pannan. Tänk på att du får olika värde beroende på vart du mäter. Och glöm inte rengöra termometern ordentligt efter.

Mät feber rätt

Ta hand om dig när du är förkyld och har feber

En förkylning med tillhörande feber orsakas av virus och det finns idag ingenting som kan bota en förkylning. Däremot kan du lindra symtomen genom att dricka mycket vatten, vila och äta febersänkande läkemedel som innehåller ibuprofen eller paracetamol. Ibland är bästa bot att krypa upp i soffan med en kopp te tills febern gått över.

Håll koll på din kroppstemperatur

Få mäter sin temp när de mår bra. Men med tanke på att vi alla har vår egen temperatur kan det vara intressant att veta vad just ditt eget normalläge är. Skaffa dig en hälsodagbok där du noterar saker som vikt, blodtryck, magomfång och kroppstemperatur. Det är bra sätt att hålla koll på din hälsa.

Vår febertermometer Multitermometer UT801 från A&D Medical är en toppentermometer för dig som vill mäta i örat eller pannan. Särskilt bra fungerar den på små barn. Vi har även medicinskt validerade termometrar för munnen och rumpan.

 


 Källor: 1177.se | internetmedicin.se