Olika sorters massage

Massage är bra för kropp och själ. Det finns forskning som visar det. Men vilka sorters massage finns det och vilka åkommor hjälper massage mot? Vi tar en titt i en djungel av behandlingar och förklarar kortfattat de vanligaste massageformerna.

Swedish massage

Svensk massage, även känd som klassisk massage, är en typ av massageterapi som är känd för sin avslappnande effekt. Med denna teknik arbetar massageterapeuten med knådande handrörelser med inslag av lättare slag. Denna typ av massage är nog den vanligaste formen av massage i västvärlden. Den anses också vara en grundteknik som ligger till grund till andra typer av massageterapi.

Vad säger vetenskapen? Det finns studier som visar att Swedish massage hjälper mot rygg-, axel-, och nacksmärta. Det finns också studier som antyder att Swedish massage kan hjälpa mot huvudvärk och migrän. Även högt blodtryck har i studier visat sig sjunka, men det behövs mer forskning på området.

Sportmassage

Sportmassage använder tekniker för att manipulera muskler, senor och ligament i kroppen. Idrottsmassage arbetar för att förbättra rörelse i både muskler och leder och är populärt bland elitidrottare så väl som motionärer.

Sportmassage har visat sig vara effektiv för att minska spänningar i musklerna och förbättra rörligheten och blodcirkulationen. Förbättrad cirkulation hjälper kroppen avlägsna avfallsprodukter som mjölksyra. Massage hjälper också idrottare att mentalt förbereda sig inför tävling och träning. Men det hjälper också till vid återhämtning.

Thaimassage

Till skillnad från Swedish massage ligger du inte på en massagebänk medan en terapeut knådar dina muskler med olja. I stället ligger du på en madrass på golvet medan terapeuten använder stretch-, drag- och gungningstekniker för att lindra spänningar och förbättra din flexibilitet. Ibland kallas thaimassage för assisterad yoga.

Forskning visar att thaimassage lindrar huvudvärk och migrän samtidigt som det hjälper mot ryggvärk och stelhet i muskler och leder. En annan fördel med thaimassage är att den har potential att förbättra din rörlighet vid kontinuerlig behandling.

Shiatsu-massage

Shiatsu-massage är en gammal japansk läkekonst. Shiatsu betyder fingertryck på japanska och beskrivs ofta som en form av akupressur. Men Shiatsu-massage innebär mer än bara akupressur. Det innehåller också stretchnings- och knådningstekniker för att förbättra rörelseomfånget i leder och muskler.

En studie från 2018 visade att shiatsu förbättrade sömnkvaliteten och minskade tröttheten under dagen hos en grupp unga idrottare med sportrelaterade hjärnskakningar. I en annan studie från 2019 visade det sig att shiatsu-behandling i kombination med konventionell vård för smärta i nedre delen av ryggen förbättrade symtomen och livskvaliteten efter behandlingen.

Vibrationsmassage med massagepistol

Massagepistolen är förhållandevis ny om du jämför med de traditionella massageterapierna. Men den har funnits i några år nu och har vunnit en stor följarskara. Behandlingen sker med en pistolliknande apparat vars massageteknik tillämpar snabba, repetitiva slag på specifika punkter i kroppen. Slagen och vibrationerna hjälper till att mjuka upp muskelknutar - den främsta orsaken för rygg- och axelsmärta.

Då vibrationsmassage är förhållandevis ny finns det än så länge få studier. Men i en studie visade det sig att terapiformen minskade muskeltrötthet efter träning och en bättre rörlighet. Även mängden mjölksyra i kroppen sjönk snabbare hos de som behandlades med en massagepistol.

Hitta den massageform som passar dig bäst

En nackdel med Swedish massage, thaimassage och sportmassage är att de kräver en terapeut. Men som tur är finns det shiatsu-massagekuddar och massagepistoler som du kan använda själv. Många shiatsu-massagekuddar kommer även med värmefunktion som gör behandlingen än mer behaglig. Och massagepistolen finns snart i var och var annan idrottares träningsväska då den visat sig påskynda återhämtningen efter hård träning.

 

Vilken shiatsukudde tror du passar dig – kudden eller sjalen. Kolla även in vår massagepistol.

 


Källor: healthline.com | forskning.se | varden.se | ncbi.nlm.nih.gov om vibrationsmassage och massageterapi