Vilken mat är bra för blodtrycket?

Att äta nyttig mat och motionera är ett bra sätt att ta kontroll över blodtrycket. Det är förebyggande och kan till en viss grad bota. Ett något förhöjt blodtryck kan sänkas med bra mat. Men håll alltid en öppen dialog kring kosten med din läkare. Våra exempel på bra mat för ditt blodtryck är inga huskurer från bloggar och forum. Detta är tips från forskare och läkare.

Högt blodtryck ger sälla tydliga symtom och många har högt blodtryck utan att veta om det. Endast genom att kontinuerligt mäta blodtrycket kan du veta. Och om ett högt blodtryck inte behandlas ökar risken för bland annat hjärtinfarkt och stroke. Ett vanligt första steg i behandlingen är livsstilsförändringar som kost och motion. Här kommer exempel på mat som är bra för blodtrycket. Alla har en vetenskaplig grund och bygger på att leva hälsosamt.

Att äta varierad mat är bra för blodtrycket

En hälsosam kost är först och främst varierad och spridd jämt över dagen. Börja med att äta mycket grönsaker, rotfrukter och frukt. Hitta balansen mellan protein, kolhydrater och grönsaker med hjälp av tallriksmodellen. En kost med mycket frukt och grönsaker är rik på kostfibrer, vitaminer, mineraler och så innehåller oliver och avokado nyttigt omättat fett.

Ät mat med kalium, kalcium och magnesium

Mat som är bra för blodtrycket innehåller mineralerna kalcium, kalium och magnesium. De har i studier visat sig sänka blodtrycket. Så livsmedel som ost, mjölk, yoghurt, tomater, ärtor, sötpotatis och bönor är goda, nyttiga och bra för ditt blodtryck.

Det du dricker påverkar ditt blodtryck

Drick mer te och mindre alkohol. Te innehåller flavonoler vilket forskare sett kan sänka blodtrycket. Grönt te innehåller mer flavonoler än svart te och är lite bättre ur ett blodtrycksperspektiv men vilket som är godast är en smakfråga. Att dricka liten alkohol har visat sig sänka blodtrycket. Men det är små mängder, mindre än 3,5 deciliter öl eller mindre än 1,5 deciliter vin. För mycket alkohol har i stället bara negativa effekter i studie efter studie. WHO beräknar att alkohol orsakar över 230 000 dödsfall i världen på grund av sin blodtryckshöjande effekt.

Vitlök - huskurernas ohotade konung

Kan Vitlök hjälpa mot högt blodtryck? Forskare vid ett universitet i Australien tittade på hur vitlök påverkar blodtrycket. De fann att vitlökspreparat sänkte i snitt det systoliska trycket med 4,6 mmHg. Men det diastoliska trycket påverkades inte. Tänk att vitlöksbröd kan vara både gott och nyttigt.

Och så lite choklad

Ät en bit mörk choklad. Mörk choklad innehåller flavonoler precis som te vilket gör blodkärlen mer elastiska. En tysk studie har visat att en liten bit mörk choklad med 70 procent cacao påverkar blodtrycket positivt. Vilka goda nyheter! Men tyvärr är en liten bit choklad bara 6 gram. Det vill säga en ruta på en chokladkaka.

Mät blodtrycket och se vilken mat som är bra

Dessa tips på mat och mineraler som är bra för blodtrycket är bara ett axplock. Det finns mycket forskning kring kost och hälsa om du vill läsa på. Genom att äta nyttigt förbättras inte bara ditt blodtryck utan också din hälsa på flera sätt. Men nya vanor är alltid svårt. Lägg inte om hela din kost imorgon. Välj en sak i taget och låt det ta tid. Gör en liten hälsokontroll. Mät blodtrycket, väg dig. Se över hur mycket salt du äter. De flesta äter dubbelt så mycket salt än rekommenderat.

Det enda sättet att veta om du har högt blodtryck är att mäta det. Symptom uppstår först efter lång tid. Mät ditt blodtryck regelbundet, på vårdcentralen eller hemma, det viktiga är att du skapar en rutin. Din hälsa är ditt ansvar. Börja äta mat som är bra för blodtrycket och följ hur det förändras genom att mäta regelbundet. Till exempel med en av våra kliniskt validerade blodtrycksmätare för hemmabruk.

 


 Källor1177.se | who.int | livsmedelsverket.se om tallriksmodellen och om salt