Smärta i nacken på hemmakontoret? Ergonomi och TENS får smärtan att släppa

Hybridkontor har efter två år av hemmaarbete blivit väldig populärt och omtalat. Det vill säga att vi arbetar både på kontoret och hemma. Men på hemmakontoret finns det risk för lite sämre ergonomi med smärta och stel nacke som följd. Här kan några enkla val och TENS göra skillnad.

Hemmaarbete före pandemin var ofta en snabb koll på mejlen eller lite skrivjobb vid köksbordet. Under pandemin var det många som skaffade sig bättre arbetsplatser hemma. Men kom du i mål med en ergonomisk arbetsplats, där du inte får smärta och ont i nacken? Med en ergonomisk arbetsplats kan du förebygga problemet och med hjälp av TENS kan du lindra smärtan om den skulle uppstå.

Ergonomin blev kanske inte perfekt på hemmakontoret

Tänkte du på ergonomin när du inredde ditt hem? Nej, antagligen inte. Är det skönt att komma tillbaka till kontoret där en bra stol och ett höj- och sänkbart skrivbord finns? Men hur blir det med de dagar som du ändå tänker jobba hemma? Arbetet flyttade från kontoret till soffan, till köksbordet, till den provisoriska kontorshörnan i sovrummet. Vi hoppas att smärta och stelhet i nacke inte följer med runt på hemmakontoret.

Praktiska råd för att undvika smärta i nacke på hemmakontoret

Små justeringar i hur din arbetsplats ser ut kan göra stor skillnad. Laptoppen är inte gjord för en hel dags arbete. Testa att ställa den på några böcker för att få upp skärmen i rätt höjd. Ett avstånd på cirka 50–80 cm till skärmen och skärmens övre kant något under ögonhöjd är en bra start. En höj och sänkbar stol med svankstöd är också bra och behöver inte kosta så mycket. Har du inte plats för en kontorsstol? Var kreativ och spänn fast en kudde på stolen för att få svankstöd. Små trix som kan hjälpa dig att undvika smärta i nacke och rygg på hemmakontoret.

Glöm inte bort ljusmiljön. Undvik blänk i skärmen genom att ställa den vinkelrätt mot fönstret och att inte ha starka lampor riktade mot din arbetsplats. Så testa dig fram tills du hittar en bra lösning.

TENS kan hjälpa till att mjuka upp stela axlar

Även om du lägger ner mycket omtanke kan det hända att du drabbas av smärta i nacke på hemmakontoret. Ett sätt att lindra stela axlar och nacke är TENS, som du till och med kan använda medan du jobbar. TENS är en förkortning av Transkutan Elektrisk Nervstimulering. Det är en typ av smärtbehandling som även används inom sjukvården och av fysioterapeuter för att behandla smärta och kramp.

Så här fungerar TENS

TENS fungerar genom att du med elektroder på huden skickar svaga elektriska impulser vid det område där du har ont. De elektriska impulserna blockerar smärtan från att nå hjärnan och smärtan upphör ofta direkt. Elektrisk smärtbehandling med TENS förbättrar även blodcirkulationen då de elektriska impulserna gör så att musklerna drar ihop sig och slappnar av. Vilket i sin tur hjälper till att lindra smärta och kramp. TENS är en kliniskt bevisad metod för smärtlindring vid måttlig smärta i muskulatur.

Kurantas TENS-apparater är enkla att använda, har förinställda program för olika delar på kroppen och ofta räcker det med 15-minuters behandling för att uppnå positiva resultat. Med TENS kan du enkelt och säkert behandla smärta och stelhet i hemmakontorets nacke.

 

 Läs alltid bruksanvisningen och säkerhetsinformationen innan du börjar använda TENS. Du ska till exempel inte använda TENS om du har pacemaker.


Källor:  sbu.se | 1177. se om smärta & stress | chef.se om ergonomi & jobba hemma