info@kuranta.se   |   08-553 808 20  |   Facebook

SmÀrta i nacken pÄ hemmakontoret? Ergonomi och TENS fÄr smÀrtan att slÀppa

Hybridkontor har efter tvÄ Är av hemmaarbete blivit vÀldig populÀrt och omtalat. Det vill sÀga att vi arbetar bÄde pÄ kontoret och hemma. Men pÄ hemmakontoret finns det risk för lite sÀmre ergonomi med smÀrta och stel nacke som följd. HÀr kan nÄgra enkla val och TENS göra skillnad.

Hemmaarbete före pandemin var ofta en snabb koll pÄ mejlen eller lite skrivjobb vid köksbordet. Under pandemin var det mÄnga som skaffade sig bÀttre arbetsplatser hemma. Men kom du i mÄl med en ergonomisk arbetsplats, dÀr du inte fÄr smÀrta och ont i nacken? Med en ergonomisk arbetsplats kan du förebygga problemet och med hjÀlp av TENS kan du lindra smÀrtan om den skulle uppstÄ.

Ergonomin blev kanske inte perfekt pÄ hemmakontoret

TĂ€nkte du pĂ„ ergonomin nĂ€r du inredde ditt hem? Nej, antagligen inte. Är det skönt att komma tillbaka till kontoret dĂ€r en bra stol och ett höj- och sĂ€nkbart skrivbord finns? Men hur blir det med de dagar som du Ă€ndĂ„ tĂ€nker jobba hemma? Arbetet flyttade frĂ„n kontoret till soffan, till köksbordet, till den provisoriska kontorshörnan i sovrummet. Vi hoppas att smĂ€rta och stelhet i nacke inte följer med runt pĂ„ hemmakontoret.

Praktiska rÄd för att undvika smÀrta i nacke pÄ hemmakontoret

SmĂ„ justeringar i hur din arbetsplats ser ut kan göra stor skillnad. Laptoppen Ă€r inte gjord för en hel dags arbete. Testa att stĂ€lla den pĂ„ nĂ„gra böcker för att fĂ„ upp skĂ€rmen i rĂ€tt höjd. Ett avstĂ„nd pĂ„ cirka 50–80 cm till skĂ€rmen och skĂ€rmens övre kant nĂ„got under ögonhöjd Ă€r en bra start. En höj och sĂ€nkbar stol med svankstöd Ă€r ocksĂ„ bra och behöver inte kosta sĂ„ mycket. Har du inte plats för en kontorsstol? Var kreativ och spĂ€nn fast en kudde pĂ„ stolen för att fĂ„ svankstöd. SmĂ„ trix som kan hjĂ€lpa dig att undvika smĂ€rta i nacke och rygg pĂ„ hemmakontoret.

Glöm inte bort ljusmiljön. Undvik blÀnk i skÀrmen genom att stÀlla den vinkelrÀtt mot fönstret och att inte ha starka lampor riktade mot din arbetsplats. SÄ testa dig fram tills du hittar en bra lösning.

TENS kan hjÀlpa till att mjuka upp stela axlar

Även om du lĂ€gger ner mycket omtanke kan det hĂ€nda att du drabbas av smĂ€rta i nacke pĂ„ hemmakontoret. Ett sĂ€tt att lindra stela axlar och nacke Ă€r TENS, som du till och med kan anvĂ€nda medan du jobbar. TENS Ă€r en förkortning av Transkutan Elektrisk Nervstimulering. Det Ă€r en typ av smĂ€rtbehandling som Ă€ven anvĂ€nds inom sjukvĂ„rden och av fysioterapeuter för att behandla smĂ€rta och kramp.

SÄ hÀr fungerar TENS

TENS fungerar genom att du med elektroder pÄ huden skickar svaga elektriska impulser vid det omrÄde dÀr du har ont. De elektriska impulserna blockerar smÀrtan frÄn att nÄ hjÀrnan och smÀrtan upphör ofta direkt. Elektrisk smÀrtbehandling med TENS förbÀttrar Àven blodcirkulationen dÄ de elektriska impulserna gör sÄ att musklerna drar ihop sig och slappnar av. Vilket i sin tur hjÀlper till att lindra smÀrta och kramp. TENS Àr en kliniskt bevisad metod för smÀrtlindring vid mÄttlig smÀrta i muskulatur.

Kurantas TENS-apparater Àr enkla att anvÀnda, har förinstÀllda program för olika delar pÄ kroppen och ofta rÀcker det med 15-minuters behandling för att uppnÄ positiva resultat. Med TENS kan du enkelt och sÀkert behandla smÀrta och stelhet i hemmakontorets nacke.

 

 LÀs alltid bruksanvisningen och sÀkerhetsinformationen innan du börjar anvÀnda TENS. Du ska till exempel inte anvÀnda TENS om du har pacemaker.


KÀllor:  sbu.se | 1177. se om smÀrta & stress | chef.se om ergonomi & jobba hemma