7 saker du måste förstå om ditt blodtryck

När du googlar eller pratar med din läkare om blodtryck träffar du på uttryck och facktermer som kan vara svåra att förstå. Och vad är egentligen systoliskt och diastoliskt tryck, vad betyder 130 över 80, och vad är millimeterkvicksilver egentligen?

Vi har sammanställt sju punkter som hjälper dig förstå mer kring blodtryck och de uttryck som används inom sjukvården och på nätet.

1: Vad är mmHg, millimeterkvicksilver?

1896 uppfann den italienska läkaren Scipione Riva-Rocci det som är grunden för den moderna blodtrycksmätaren. Med hjälp av en manschett och en barometer kunde han mäta blodtrycket enkelt och exakt. På grund av att en barometer användes i hans uppfinning kom blodtryck att mätas i millimeterkvicksilver (mmHg). Det är nämligen den ursprungliga enheten för barometertryck.

2: Vad betyder 130 över 90?

När du mäter blodtrycket får du två värden. Ett för övertryck och ett för undertryck. Hör du någon säga ”130 över 80” så vet du att det är lika med ett övertryck på 130 och ett undertryck på 80. Det skrivs också som 130/80.

3: Vad är definitionen av högt blodtryck?

Definitionen av högt blodtryck är ett blodtryck över 140/90 mmHg. Detta enligt European Society of Cardiology och European Society of Hypertension. Och om du mäter hemma, där du troligen är mer avslappnad, är gränsen något lägre, nämligen 135/85 mmHg. Högt blodtryck, eller hypertoni, utsätter hjärta och blodkärl för påfrestningar som kan orsaka sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

4: Vad är hypertoni?

Hypertoni är det vetenskapliga namnet på högt blodtryck. Blodtrycket mäts i två värden – övertrycket och undertrycket. Hypertoni är när ett av dessa värden är högre än 140 respektive 90 mmHg. Det räcker alltså med att ett av trycken är för högt. Vidare delas hypertoni in i tre steg. Ett blodtryck över 240/130 mmHg är direkt livsfarligt. Läkare kallar det för hypertensiv kris, och det kräver omedelbar läkarvård.

5: Vad är normalt blodtryck?

Normalt blodtryck ligger mellan 120-129 över 80-84 mmHg. Ett blodtryck under 120/80 kallas optimalt blodtryck. Se de olika blodtrycken i vår blodtryckstabell.

Blodtryck tabell

6: Vad är Systoliskt och diastoliskt tryck?

Systoliskt och diastoliskt tryck är de medicinska namnen på över och undertryck. Det är därför förkortningarna Dia och Sys står på blodtrycksmätare för hemmabruk.

7: Så mäter du blodtrycket hemma

På vårdcentralen eller sjukhuset mäter en läkare eller sjuksköterska ofta ditt blodtryck manuellt med en blodtrycksmanschett och ett stetoskop. Men sjukhus använder också automatiska mätare. Hemma kan du mäta själv med en blodtrycksmätare för hemmabruk med samma precision som på sjukhuset. Mätarna för hemmabruk är enkla att använda och nästan självförklarande. Men glöm inte vila före din mätning.

Följ ditt blodtryck över tid för bästa resultat

Nu förstår du de viktigaste uttrycken och vet vad som är gränsen för högt blodtryck. Men enstaka blodtrycksmätning kanske inte säger så mycket. Om du är orolig för ditt blodtryck eller är i en riskgrupp för högt blodtryck bör du mäta blodtrycket regelbundet och sedan föra en blodtrycksdagbok. Men att göra flera mätningar på vårdcentralen eller sjukhus är både omständligt och tidsödande. Att mäta hemma är en enkel lösning för dig som vill hålla koll på ditt blodtryck och din hälsa.

Genom att mäta hemma och notera värdena i en app kan du hjälpa din läkare att förutse och förebygga flera sjukdomar och farliga hälsotillstånd. Våra blodtrycksmätare är kliniskt validerade så du kan lita på värdet var du än mäter.

 


Källor: woodlibrarymuseum.org | medicinbasen.se | 1177.se om blodtrycksmätning och blodtryck