info@kuranta.se   |   08-553 808 20  |   Facebook

7 saker du mÄste förstÄ om ditt blodtryck

NÀr du googlar eller pratar med din lÀkare om blodtryck trÀffar du pÄ uttryck och facktermer som kan vara svÄra att förstÄ. Och vad Àr egentligen systoliskt och diastoliskt tryck, vad betyder 130 över 80, och vad Àr millimeterkvicksilver egentligen?

Vi har sammanstÀllt sju punkter som hjÀlper dig förstÄ mer kring blodtryck och de uttryck som anvÀnds inom sjukvÄrden och pÄ nÀtet.

1: Vad Àr mmHg, millimeterkvicksilver?

1896 uppfann den italienska lÀkaren Scipione Riva-Rocci det som Àr grunden för den moderna blodtrycksmÀtaren. Med hjÀlp av en manschett och en barometer kunde han mÀta blodtrycket enkelt och exakt. PÄ grund av att en barometer anvÀndes i hans uppfinning kom blodtryck att mÀtas i millimeterkvicksilver (mmHg). Det Àr nÀmligen den ursprungliga enheten för barometertryck.

2: Vad betyder 130 över 90?

NĂ€r du mĂ€ter blodtrycket fĂ„r du tvĂ„ vĂ€rden. Ett för övertryck och ett för undertryck. Hör du nĂ„gon sĂ€ga ”130 över 80” sĂ„ vet du att det Ă€r lika med ett övertryck pĂ„ 130 och ett undertryck pĂ„ 80. Det skrivs ocksĂ„ som 130/80.

3: Vad Àr definitionen av högt blodtryck?

Definitionen av högt blodtryck Àr ett blodtryck över 140/90 mmHg. Detta enligt European Society of Cardiology och European Society of Hypertension. Och om du mÀter hemma, dÀr du troligen Àr mer avslappnad, Àr grÀnsen nÄgot lÀgre, nÀmligen 135/85 mmHg. Högt blodtryck, eller hypertoni, utsÀtter hjÀrta och blodkÀrl för pÄfrestningar som kan orsaka sjukdomar som hjÀrtinfarkt och stroke.

4: Vad Àr hypertoni?

Hypertoni Ă€r det vetenskapliga namnet pĂ„ högt blodtryck. Blodtrycket mĂ€ts i tvĂ„ vĂ€rden – övertrycket och undertrycket. Hypertoni Ă€r nĂ€r ett av dessa vĂ€rden Ă€r högre Ă€n 140 respektive 90 mmHg. Det rĂ€cker alltsĂ„ med att ett av trycken Ă€r för högt. Vidare delas hypertoni in i tre steg. Ett blodtryck över 240/130 mmHg Ă€r direkt livsfarligt. LĂ€kare kallar det för hypertensiv kris, och det krĂ€ver omedelbar lĂ€karvĂ„rd.

5: Vad Àr normalt blodtryck?

Normalt blodtryck ligger mellan 120-129 över 80-84 mmHg. Ett blodtryck under 120/80 kallas optimalt blodtryck. Se de olika blodtrycken i vÄr blodtryckstabell.

Blodtryck tabell

6: Vad Àr Systoliskt och diastoliskt tryck?

Systoliskt och diastoliskt tryck Àr de medicinska namnen pÄ över och undertryck. Det Àr dÀrför förkortningarna Dia och Sys stÄr pÄ blodtrycksmÀtare för hemmabruk.

7: SÄ mÀter du blodtrycket hemma

PÄ vÄrdcentralen eller sjukhuset mÀter en lÀkare eller sjuksköterska ofta ditt blodtryck manuellt med en blodtrycksmanschett och ett stetoskop. Men sjukhus anvÀnder ocksÄ automatiska mÀtare. Hemma kan du mÀta sjÀlv med en blodtrycksmÀtare för hemmabruk med samma precision som pÄ sjukhuset. MÀtarna för hemmabruk Àr enkla att anvÀnda och nÀstan sjÀlvförklarande. Men glöm inte vila före din mÀtning.

Följ ditt blodtryck över tid för bÀsta resultat

Nu förstÄr du de viktigaste uttrycken och vet vad som Àr grÀnsen för högt blodtryck. Men enstaka blodtrycksmÀtning kanske inte sÀger sÄ mycket. Om du Àr orolig för ditt blodtryck eller Àr i en riskgrupp för högt blodtryck bör du mÀta blodtrycket regelbundet och sedan föra en blodtrycksdagbok. Men att göra flera mÀtningar pÄ vÄrdcentralen eller sjukhus Àr bÄde omstÀndligt och tidsödande. Att mÀta hemma Àr en enkel lösning för dig som vill hÄlla koll pÄ ditt blodtryck och din hÀlsa.

Genom att mÀta hemma och notera vÀrdena i en app kan du hjÀlpa din lÀkare att förutse och förebygga flera sjukdomar och farliga hÀlsotillstÄnd. VÄra blodtrycksmÀtare Àr kliniskt validerade sÄ du kan lita pÄ vÀrdet var du Àn mÀter.

 


KÀllor: woodlibrarymuseum.org | medicinbasen.se | 1177.se om blodtrycksmÀtning och blodtryck