info@kuranta.se   |   08-553 808 20  |   Facebook

Kan lÄgt blodtryck vara farligt?

Det talas mycket om högt blodtryck men sÀllan om lÄgt blodtryck. Det Àr lite av ett dolt tillstÄnd som oftast Àr ofarligt och som sÀllan behöver behandling. Det finns inga siffror pÄ hur mÄnga som kan vara drabbade. För precis som med högt blodtryck Àr de flesta ovetande om sitt tillstÄnd. Men vad Àr lÄgt blodtryck och vilka symptom kan det ha?

Vad Àr lÄgt blodtryck?

Definitionen av lÄgt blodtryck Àr ett blodtryck under 90/60 mmHg med symtom. Det viktiga Àr att du har symtom. Vanliga symtom Àr trötthet, yrsel och i vissa fall avsvimning. Har du inte nÄgra symtom anses inte ditt blodtryck vara lÄgt oavsett vÀrdet. I motsats till högt blodtryck som behandlas utan symtom sÄ behandlas inte lÄgt blodtryck utan symtom.

Det finns tvÄ sorters lÄgt blodtryck

LÄgt blodtryck heter pÄ lÀkarsprÄk för hypotoni och delas in i tvÄ kategorier. Ortostatisk hyportoni och postural hyportoni. Skillnaden mellan de tvÄ Àr att pulsen ökar vid ett ortostatisk hyportoni blodtrycksfall vilket inte sker vid postural hyportoni.

Vem kan drabbas?

Personer som lider av ortostatisk hyportoni Àr ofta lÄnga och smala men det drabbar ocksÄ personer som Àter alfa-receptorblockerande medicin, som till exempel prostatamedicin. Postural hyportoni drabbar nÀstan bara Àldre personer och symtom uppstÄr ofta nÄgon timme efter en mÄltid.

Vad orsakar lÄgt blodtryck?

Det finns flera orsaker till lÄgt blodtryck som hjÀrtsjukdomar och neurologiska sjukdomar, till exempel Parkinsons sjukdom. Men det kan ocksÄ vara ett tecken pÄ en infektion eller att du har lÄg blodvolym. LÄgt blodtryck kan Àven bero pÄ lÄga nivÄer av hormonet kortisol. DÄ kan du drabbas av trötthet, illamÄende, krÀkningar och flÀckvisa förÀndringar i huden. FÄr du dessa symtom ska du genast kontakta din vÄrdcentral.

NÀr bör du söka vÄrd?

Om du sÀllan har besvÀr av lÀttare typ, till exempel att du ibland blir lite yr nÀr du reser dig hastigt, behöver du inte söka vÄrd. Men hÀnder det att du ofta fÄr yrsel, Àr trött utan tydlig orsak under en lÀngre tid eller att du ibland svimmar eller nÀstan svimmar ska du kontakta vÄrden. Drabbas du dessutom av oregelbundna hjÀrtslag eller bröstsmÀrtor Àr det viktigt att du söker vÄrd snabbt.

Behandling av hyportoni

Behandlingen beror pÄ orsaken till dina besvÀr och hur allvarliga dina symtom Àr. Finns det en misstanke om att ett lÀkemedel orsakar ditt lÄga blodtryck kan din lÀkare vÀlja att minska dosen. Det finns blodtryckshöjande lÀkemedel och nÄgot sÄ enkelt som stödstrumpor kan göra skillnad. 

HÄll koll pÄ blodtrycket och hÀlsan

Saker du sjÀlv kan göra för att behandla ett lÄgt blodtryck Àr att trÀna, inte dricka kaffe pÄ kvÀllen och dricka mindre alkohol. Att dricka vatten kan ocksÄ hjÀlpa mildra symtomen.  Och att stÄ upp lÀnge kan göra att symtomen blir vÀrre.

Blodtrycket Àr en viktig del av din hÀlsa. Ett för högt eller för lÄgt blodtryck kan vara tecken pÄ sjukdom. Ta ansvar för din hÀlsa genom att trÀna regelbundet och Àta nyttigt. MÀt ditt blodtryck regelbundet och fÄ ett kvitto pÄ hur din hÀlsa pÄverkas av dina levnadsvanor. Och du kan upptÀcka förÀndringar i blodtrycket innan de blir ett problem.

 

Med vÄra kliniskt validerade blodtrycksmÀtare fÄr du koll pÄ blodtrycket.


KÀllor: 1177.se | mayoclinic.org | praktiskmedicin.se