BMI är inte hela sanningen

BMI står för Body Mass Index och är ett mått på förhållandet mellan din vikt och din längd. Formeln togs fram av den belgiske matematikern Adolphe Quetelet på 1840-talet. Det var en del i det som då kallades ”social fysik”. En ny vetenskap där forskarna försökte formulera lagar för samhället, ungefär som de formulerade naturlagar i fysiken. Social fysik är grunden för det vi idag kallar sociologi.

Det som är bra med BMI

BMI är ett enkelt numeriskt mått på en persons kroppssammansättning. Detta hjälper vårdpersonal att objektivt prata om viktproblem med sina patienter utan att använda laddade ord som ”fet” eller ”överviktig”. Alltså är BMI-värdet en förenkling av kroppssammansättnigen. Med BMI kan läkaren prata om underviktig, normalviktig, överviktig eller sjukligt fet utan att använda laddade ord. Helt enkelt ett neutralt sätt att prata om en persons vikt utan stigma.

Problemet med BMI

BMI skapades för att mäta en hel befolkningsgrupps välmående. Ett verktyg för att bättre fördela resurser. Det är inte framtaget för att titta på enstaka individer. Det gör att det finns begränsningar för BMI. Det passar inte på alla. BMI är användbar för människor med en ”genomsnittlig” kroppsbyggnad. Men är inte användbar för barn och unga eller personer som tränar mycket.

Räkna ut ditt Body Mass Index

Det är enkelt att räkna ut ditt Body Mass Index. Formeln är: Du delar din kroppsvikt i kilo med din längd i meter i kvadrat (Body Mass Index = vikt / längd²). Men det finns gott om kalkylatorer på nätet för dig som inte orkar räkna, här är en

BMI tabell

Bra tillsammans med andra mätningar

Att bara titta på BMI-talet säger inte allt om vikten och kroppen. Låt säga att en person som har ett BMI på 27 och vill leva sundare med ett lägre tal. Personen börjar äta nyttigare och träna mer. Men efter en månad är vikten ungefär den samma. Muskler väger mer än fett så en ökad muskelmassa kan ”väga upp” vikt i tappat fett till en början.


Här kan en så kallad ”smart våg” göra en beräkning av mängden fett och muskelmassa. Tillsammans med mätvärden från en smart våg och BMI får du en bättre bild av din hälsa och data kan hjälpa dig ta kloka beslut för ett sundare och aktivare liv.

Titta här våra vågar som kan beräkna BMI, kroppsfett och andra hälsoparametrar.


Källor: 1177