info@kuranta.se   |   08-553 808 20  |   Facebook

SÄ enkelt kan du mÀta din syresÀttning och puls hemma

Är du en av alla dem som Ă€r intresserade av din hĂ€lsa eller misstĂ€nker du att du har hĂ€lsoproblem? Ett bra sĂ€tt att hĂ„lla koll pĂ„ hĂ€lsan Ă€r att mĂ€ta syresĂ€ttning och puls, vilket idag Ă€r enkelt att göra hemma. Det enklaste sĂ€ttet att mĂ€ta detta hemma Ă€r med en pulsoximeter. Men vad Ă€r en pulsoximeter och vad kan du anvĂ€nda den till?

Rent praktiskt mÀter en pulsoximeter blodets syresÀttning och din puls. De mÀtare som du anvÀnder för att mÀta hemma Àr vÀldigt lik de som anvÀnds pÄ sjukhus. Det Àr en liten apparat som klÀms fast pÄ fingertoppen och du kan lÀtt lÀsa av syresÀttning och puls pÄ sjÀlva enheten. Samtidigt Àr den enkel att anvÀnda och det gör inte ont.

Hur fungerar en pulsoximeter?

Pulsoximetern anvÀnder ljus för att mÀta puls och syresÀttning i fingertoppen. Ljus i tvÄ vÄglÀngder lyser genom fingret och en sensor mÀter hur mycket ljus som absorberas. Den berÀknar sedan din perifera syremÀttnad i blodet (SpO2), Àven kallad blodsyramÀttnad, eller bara syresÀttning. Du fÄr ett vÀrde presentera i procent. Det Àr smÀrtfritt och lÀmnar inga mÀrken eller förnimmelser efter sig.

Varför ska du mÀta syresÀttning och puls?

SyresÀttning och puls Àr viktiga delar av din hÀlsa som du lÀtt kan mÀta. NÀr du Àr frisk Àr de sÀllan ett bekymmer men nÀr sjukdomar och kroniska tillstÄnd utmanar din hÀlsa blir de viktiga att hÄlla koll pÄ. Pulsoximetern vÀnder sig frÀmst till dig som har en kronisk lungsjukdom som diabetes eller hjÀrtsjukdom samt till dig som av olika skÀl behöver hÄlla koll pÄ din syresÀttning. Men det Àr ocksÄ viktigt att hÄlla koll pÄ syresÀttningen i influensatider och nu i en vÀrld med Corona (covid-19). Studier har visat att en tidigt upptÀckt lÄg syresÀttning, tyst hypoxi, minskar risken för att patienten behöver respiratorvÄrd vid covid-19 behandling.

Tyst hypoxi, syrebrist utan symtom

Hypoxi Àr det medicinska namnet pÄ syrebrist i blodet. Det hÀnder att personer med syrebrist inte kÀnner nÄgot och inte visar nÄgra symtom pÄ syrebrist. Det kallas tyst hypoxi. Dykare och personer som vistas pÄ hög höjd har ofta lÀgre syrenivÄer i blodet Àn normalt. De har sÀllan besvÀr och ÄterhÀmtar sig snabbt dÄ kroppen kan vÀnja sig vid syrebrist. Men Àr det en bakomliggande sjukdom som orsakar syrebristen kan det bli allvarligt. DÀrför kan det vara viktigt att mÀta syresÀttning och puls.

En pulsoximeter mÀter förutom syremÀttnaden Àven pulsen vilket ocksÄ kan vara bra att hÄlla koll pÄ eftersom en förhöjd vilopuls kan innebÀra att du har en infektion i kroppen.

Tolka din mÀtvÀrden

Du anvÀnder en pulsoximeter för att mÀta din syresÀttning och puls. Men vad betyder mÀtvÀrdena? Normalt ligger en frisk persons syresÀttning i blodet pÄ 97 till 100 procent. Vilopulsen Àr lite mer individuell. Du kan mÀta upp den genom att göra en mÀtning det första du gör pÄ morgonen. TÀnk sedan pÄ att vila minst 20 minuter innan du mÀter din vilopuls med din pulsoximeter. LÀs instruktionen till din pulsoximeter sÄ att du gör rÀtt och fÄr ett pÄlitligt mÀtvÀrde.

Vem bör Àga en pulsoximeter?

Före Covid var det oftast mÀnniskor som led av hjÀrt- eller lungsjukdom som hade en pulsoximeter hemma. Ofta i samrÄd med sin lÀkare för att övervaka hÀlsoparametrar. Nu med ett ökat intresse för hÀlsa och en viss oro för Covid har intresset för pulsoximetrar för hemmabruk ökat. SÄ vill du ta ansvar för din hÀlsa och mÀta din puls och syresÀttning för att tidigt upptÀcka nÀr din hÀlsa förÀndras bör du skaffa en pulsoximeter.

 


KĂ€llor: HLR HjĂ€lpen — SVT Nyheter — Internmedicin.se — LĂ€kartidningen