info@kuranta.se   |   08-553 808 20  |   Facebook

Hur mäter man kroppssammansättning?

Din kropp består av en mängd olika vävnader. Skelett, muskel och fett är de vanligaste. Men allt fett är inte det samma, här gör hälso- och sjukvården skillnad på bukfett och underhudsfett. Så din hälsa är mycket mer än din vikt i kilo. Det är en komplex bild av olika typer av fett och vävnader. Vi hjälper dig förstå kroppssammansättningen som en analysvåg mäter.

En analysvåg fungerar genom att den skickar en svag ström genom kroppen och gör en så kallad impedansmätning. Strömmen är så svag att du inte känner den och den är helt ofarlig. Sedan beräknar den utifrån tabeller av hälsodata din unika sammansättning. Signalen är så svag att du inte känner den och beräkningen går snabbt. Mätvårdet du får beror på hu vågen gör sin beräkning. Här kommer en förklaring på de vanligaste.

Två sorters fett, Visceralt och underhudsfett

Fett brukar delas in i tv√• olika kategorier beroende p√• var i kroppen det finns. Visceralt fett och underhudsfett. Underhudsfettet √§r det fett som ligger mellan musklerna och huden. Det √§r det ‚ÄĚsynliga‚ÄĚ fettet p√• till exempel magen och l√•ren. Det viscerala fettet finns inne i kroppen runt organen. Visceralat fett syns inte lika tydligt som underhudsfett d√• det ligger djupare inne i kroppen. B√•da sorternas fett √§r kopplade till s√§mre h√§lsa.

Skelettmuskulatur, en av tre sorters muskler

Muskulaturen delas in i kategorier efter funktion. F√∂rst har vi s√• kallad ‚ÄĚglatt muskulatur‚ÄĚ. Det √§r muskler kring organ som tarmar och blodk√§rl. Glatt muskulatur kan du inte styra med vilja. Hj√§rtat √§r en egen kategori. Sist har vi skelettmuskulatur. Det √§r de muskler som √§r f√§sta vid skelettet och som du styr med vilja f√∂r att r√∂ra p√• dig. N√§r du tr√§nar √∂kar m√§ngden skelettmuskulatur och din kropp kan f√∂rbr√§nna mer energi. N√§r du kan br√§nna mer energi minskar risken f√∂r att det du √§ter lagras som fett. D√§rf√∂r √§r det intressant att vet hur mycket skelettmuskulatur du har.

Vilande ämnesomsättning

Det finns gott om tabeller och tumregler för hur mycket energi du bör äta. Men mängden energi du behöver beror på din ålder, kön, vikt och vad du vill uppnå. Kanske vill du öka din vikt, minska den eller att den inte ska ändras. Vilande ämnesomsättning är den minsta mängden energi du behöver för att kroppen ska må bra. Alltså den energimängd du behöver för att varken gå upp eller ner och utan att ta hänsyn till hur mycket du rör på dig. Så om du tränar och är aktiv behöver du mer energi. Men att äta nyttigt och varierat i måttliga mängder är viktigare än att bara räkna kalorier.

BMI är bra men lite trubbigt

BMI är förhållandet mellan längd och vikt. Det används friskt i hälsovärlden och lyfts ofta fram som ett viktigt hälsotal. Men BMI bör ses som en tumregel. Det är bra för att kategorisera om en person är underviktig, normalvikt, övervikt, eller sjukligt fet. Den stora fördelen med BMI är att den ger vårdpersonal ett objektivt tal att diskutera viktfrågor med sina patienter istället för värdeladdade ord.

Formeln f√∂r BMI togs fram p√• 1840-talet av en belgisk astronom. Det kallades d√• f√∂r ‚ÄĚsocial fysik‚ÄĚ. Social fysik anv√§ndes f√∂r att m√§ta v√§lm√•ende hos en befolkningsgrupp och var ett verktyg f√∂r att f√∂rdela resurser. Idag anv√§nds BMI f√∂r att klassificera enskilda vuxna personer. BMI √§r allts√• inte anv√§ndbart f√∂r barn, gravida eller personer som tr√§nar mycket.

Samla hälsodata

När du mäter din kropp med en analysvåg som mäter din kroppssammansättning får du veta mer om din hälsa. En app eller en hälsodagbok är sedan ett bra verktyg för att följa din hälsa över tid. Då kan du se hur din livsstil, kost och aktivitetsnivå påverkar din kroppssammansättning. Det kan ge dig insikter om vad som är bra för dig och vad som är mindre bra.

En sund och måttfull inställning till hälsa är bra. Att med tålamod och kunskap låta det som är viktigt ta tid. Om du är orolig för din hälsa ska du naturligtvis ta kontakt med vårdcentralen och be om råd.

En bra våg är ett bra första steg

Kika in bland våra vågar. Kanske behöver du bara en våg som mäter just vikten. Men vi har också analysvågar som mäter din kroppssammansättning så du får pålitliga hälsoinsikter.


Källor: 1177.se om Din vikt och muskler och vävnader | internetmedicin.se | livsmedelsverket.se