7 skäl till att blodtrycket varierar under dagen

Blodtrycket varierar hela tiden. Det finns många orsaker till varför och här listar vi sju olika skäl till varför ditt blodtryck varierar under dagen. Du kan själv mäta ditt blodtryck hemma vid lite olika tillfällen för att se hur ditt blodtryck påverkas under en dag. Genom att notera när du mäter kan du se vad som påverkar ditt blodtryck positivt och vad som är negativt.

1: Det är naturligt att blodtrycket varierar

Det är helt normalt och naturligt att blodtrycket förändras under dagen. Det som lägst när du sover, för att sedan stiga under dagen. Men det sjunker sedan under eftermiddagen och kvällen. Denna förändring är naturlig och påverkas inte av yttre faktorer. Det är alltså viktigt vilken tid på dagen du går till vårdcentralen och mäter.

2: Stress får blodtrycket att stiga

Att stress är känt för att höja blodtrycket kommer nog inte som en överraskning för någon. Men stress finns i många former, inte bara mycket på jobbet eller att vara sen till en middag. Oro över din hälsa kan orsaka långvarig stress som sliter på kroppen och får blodtrycket att stiga. Till och med att ta blodtrycket på vårdcentralen kan vara stressande.

3: Att mäta blodtrycket på vårdcentralen

Det kan låta konstigt att blodtrycket varierar när du mäter det på vårdcentralen. Men vi reagerar alla olika på sjukhusmiljön. Vissa blir lugna, andra blir stressade. De som blir stressade får ett högre blodtryck än normalt. Det kallas vitrockshypertoni. Medan de som blir lugna får ett lägre blodtryck än normalt. Det kallas maskerad hypertoni. Därför är det viktigt att mäta där du känner dig bekväm och har ditt ”vanliga” blodtryck - hemma.

4: Det du äter kan få blodtrycket att variera

När du äter mat som innehåller ämnet tyramin höjs ditt blodtryck tillfälligt. Det kan vara särskilt allvarligt för personer som äter antidepressiv medicin med så kallade MAO-hämmare. Det kan höja blodtrycket ytterligare till en farlig nivå. Mat som lagrad ost, öl, vin, charkuterier och processat kött är exempel på mat med mycket tyramin.

5: Tänk på vad du dricker

Kaffe och koffein kan snabbt höja blodtrycket. Experterna är inte säker på varför men vissa forskare tror koffein blockerar de hormoner som vidgar artärerna, vilket gör dem lite stela. Andra tror att koffein aktiverar adrenalin, vilket höjer blodtrycket.

Alkohol gör att blodtrycket varierar. Men hur är väldigt individuellt. Å ena sidan ger ett litet intag vid enstaka tillfällen en liten blodtryckssänkning. Å andra sidan beräknar WHO att 16 procent av all alkoholrelaterad dödlighet beror på alkoholens blodtryckshöjande egenskaper.

6: Träning höjer blodtrycket

Det är helt normal att blodtrycket ökar under träning. Vissa träningsformer ökar blodtrycket mer än andra. Tyngdlyftning och så kallad High Intensity Training (HIT) ökar blodtrycket mer än att promenera, cykla eller jogga. Att pulsen ökar betyder inte att blodtrycket automatiskt ökar proportionellt. På plussidan så hjälper alla former av träning dig att sänka ett högt blodtryck på längre sikt.

7: Att vara kissnödig är inte bra

Ditt blodtryck går upp när du blir kissnödig. Ditt systoliska blodtryck, övertrycket, kan öka med så mycket som 10 till 15 mmHg när blåsan är full. Det är inte konstigt att blodtrycket varierar under en intensiv dag med stress, kaffe och lång toakö.

Börja mäta ditt blodtryck hemma idag!

Som du ser finns det gott om skäl till att blodtrycket varierar under dagen. Att mäta hemma under samma förhållanden ger dig en bra bild av din hälsa och kan hjälpa dig förekomma hälsoproblem. Använd en uppkopplad blodtrycksmätare eller en hälsoapp för att notera dina mätningar. Av appen får du sedan en överskådlig bild över din hjärthälsa. En bild du kan dela med din läkare. Ta tag i din hälsa och börja mäta redan idag - för de flesta som har högt blodtryck vet inte om det.

 

Se vårt utbud av kliniskt validerad blodtrycksmätare. Vissa uppkopplade mot en app, andra med smarta minnesfunktioner som räknar ut medlet av 3 mätningar (för blodtrycket varierar normalt även mellan mätningar).

 


Källor: mayoclinic.org | healthmatch.io | lakemedelsboken.se | suntechmed.com | ahajournals.org | systembolaget.se